Friday, December 16, 2016

Bank Negara Malaysia

Untuk tatapan kengkawan yg x tukar kad bank lagi...sekadar berkongsi info...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Bank Negara Malaysia mengarahkan semua bank..upgrade..chip ATM card..kepada chip Debit Card untuk fungsi pembelian runcit dan online sahaja..Kecuali Agro,Affinbank dan Bank Rakyat sahaja yang tidak terlibat dalam urusan ini.

Mulai 01.01.2017 transaksi pembelian runcit dan online akan di blok jika chip card TIDAK DI TUKAR kepada chip Debit Card.

Transaksi di mesin ATM boleh berjalan seperti biasa walaupun kad ATM itu tidak di tukar.

Kad ATM adalah kad yang belum upgrade kepada status Debit Card.

Debit Card ada di cetak pada kad yang di tulis MY DEBIT atau PAYWAVE atau VISA atau MASTER dan ada tarikh luput 5 tahun.

Denda yang dikenakan RM 12.70 tu bukan denda tapi caj semasa mengikut kadar bank masing-masing.

BNM arah suruh tukar sebab bank-bank buat promosi FREE untuk menggalakkan orang ramai menggunakan Kad Debit bermula September 2016. Pada Januari 2017 ini akan kembali kepada caj asal iaitu RM12.70 untuk pertukaran Kad ATM kepada Kad Debit. Hanya BIMB mengenakan caj RM12.72.

HARAP MAKLUM SEMUA TENTANG HAL INI.

Jadi kalau makcik pakcik yang uzur yang memang sekadar guna ATM sahaja, jangan la dipaksa datang ke bank untuk tukar kad.

Kadang-kadang orang ramai lebih mudah percaya pada viral dan tiada sikap nak bertanya bank tentang kesahihan viral itu. Penuh dalam bank dengan orang tua yang kelihatan uzur.

TERIMA KASIH

Rabu 14.12.2016
10.30 am
Info face to face : From MAYBANK

fatasahbab@gmail.com

No comments:

Post a Comment